"En annorlunda upplevelse därborta..."

       av Alexander M. 24 år. 

Skickad in den 26 feb 2009

 

Kommer själv från Kroatien och hade därmed inte de fördomar som svenskar förväntas ha om Ryssland. Jag tejpade inte över märken på jeansen med tejp för inte bli rånad, köpte inga långkalsonger och funderade inte över hur min lever skulle klara av all vodka samtidigt som jag förväntade inte att se björnar springande ute vid Kremlin. Reste dit i april förra året i mina studier för att samla empiriskt material för mitt examensarbete. Valet av Ryssland var inte självklar, den första destinationen var Kina.. men Kina är långt härifrån samtidigt som jag var tvungen att anpassa mina ambitioner efter studentekonomin. En annan faktor som spelade in var att en av mina kusiner bor och arbetar i Moskva och detta skulle ha hjälpt mig att minska boendekostnaderna.

 

Vägen dit

 

Jag valde att utforska Ryssland genom att flyga dit med Aeroflot. Valet var självklart pga. det ryska bolaget var helt enkelt billigare än sina konkurrenter. Blev överraskad av att flygplanet var splitternytt och servicen var på topp både under tur och returresan. Vi fick en riktig frukost, WC:n var fräsch samt som flygvärdinnorna smilade och frågade hela tiden om vad man ville ha.

 

Flygplatsen

 

Flygplatsen  får en klar underkänd även om dennes hemsida på engelska är helt ok. När man är i Moskva får man vänja sig vid att man verkligen röker överallt där. Antalet icke-rökare är färre än antalet rökare enligt mig. Redan i flygplatsen luktar det rök överallt. Sheremetyevo är verkligen liten så som jag upplevde den, går inte att jämföra med exempelvis Kastrup. Så fort man kommit dit, fått bagage samt visat passet för trötta tullkvinnor i glasburar går man ut på parkeringen där man blir hämtad av antingen vänner/släktingar likaså taxin.

 

Mina första upplevelser

 

Vägar

 

Dålig luft är det första man lägger märket till. Jag menar riktigt dålig luft som innehåller en massa partiklar från diselmotorer. Jag förväntade mig att se en massa Mercedes och andra lyxbilar som man brukar nämna när man pratar om Moskva.

 

Det var faktiskt en av dem största surpriser. Antalet nya fina bilar är mycket fler på gator i Stockholm och Göteborg enligt mig i alla fall. Merparten av bilparken är Lador från sen 80-tal samt japanska Mitshubishi Lancer från början av 2000-talet. Märkesvariationen av bilar är också fler. Nissan Infinity är väldigt vanligt i staden exempelvis. En annan dag när jag promenerade i området liggande kring det ryska parlamentet vid Kremlin såg jag flera rödmålade taxibilar av märket Porsche Cayane och det var i stort sätt allt. 

 

Allting är stort, vägarna är ok. De flesta bilförare ger företräde till varandra i köar vilket gav mig en fullständig chock. I Sverige pratar man så ofta om den dåliga moralen på ryska vägar. Eller kanske råkade jag endast för de "snälla" bilisterna. En annan märklig sak som man kan inte låta bli att berätta om är att antalet jeepar och då menar jag riktiga jeepar ej stadsjeepar är riktigt stort. Merparten av bilar har svartonade rutor även fram vilket gör att man kan inte se vem är det som sitter bakom ratten.  

 

Allting annat är väldigt stort - byggnader, vägar med 4-5 banor i varenda riktning.. Vi körde förbi ENORMA köpcentra vid Moskvas utkant.

 

Maten i affärer

 

Min kusin är upptagen affärsman och bor själv därför är hans kylskåp alltid tomt. Så vi körde på direkten till enligt honom vanlig livsmedelsaffär. En av mina största upplevelser var en total frånvaro på maten i svensk mening. Minst hälften av affären var fullpackad med vin/sprit/öl/mineralvatten. Köttet, fisken, korvar, grönsaker mm var presenterade i enstaka exemplaren. Mestadels av maten utgjordes av frysrätter "Made in Ukraine" vilka vi handlade och körde i väg.

 

Kusinen nämnde att denna livs är ganska schysst när det gäller livsmedelsutbudet. De flesta andra liknar mest svenska Systembolagets än Ica affärer.

 

Prisnivån är fruktansvärt hög. Kan inte komma ihåg exakta siffror men pastan av märket Barilla eller dansk fläskkorv kostar mer än vad dem gör här.

 

Jag pratar inte nu om de stora varuhusen för som ligger i utkanten av staden av typ Aushan där de rika handlar sitt föda utan vanliga affärer av storleken som kan jämföras med en mindre- mellanstor Ica i Sverige. På affären hängde en stor reklamaffisch om att pensionärer handlar mat med en 15 % rabatt.  

 

Människor

Väldigt snälla. Under nästan hela min vecka i Moskva har jag åkt tunnelbanan, stadstrafik samt gått åtskilliga kilometer genom staden och har inte stött på en enda otrevliga person. När jag skulle ha tagit stadsbussen och betala där så stötte jag på ett problem att jag visste inte på vilket sätt man stoppar in magnetkortet i apparaten (mer om stadstrafiken i nästa rubrik).

 

Antalet passagerare är mycket större där än i Sverige och jag förväntade mig att de skulle bli stressade/aggressiva. Detta hände dock inte och när jag försökte att förklara mig på kroatiska trodde de att jag är från grannlandet Ukraina och kan inte ryska så fick jag hjälpen direkt.

 

På tal om språket så kan merparten av moskvabor som jag råkade att försöka prata med inte engelska. Mina kunskaper i kroatiska hjälper inte så mycket. Språken är utan tvekan lika men det gör samma nytta om man försöker som turist prata svenska i Tyskland.

 

Engelska kan man använda dock på flygplatsen och på universiteten samt på McDonalds. Polismännen som jag råkade att prata med är oerhört trevliga och hjälpsamma försöker att visa vägen etc. med händer men kan däremot inte heller engelska trots att staden besöks flitigt av turister.

 

En gång råkade jag för en engelskstuderande och en annan för en amerikan som har bott länge i den ryska huvudstaden:-) Antalet invandrare är mycket lägre åtminstone i centrum än i Europa. Kvinnor med slöjan lyser med sin totala frånvaro. Människor med asiatiskt ursprung jobbar i affärer samt som sopplockare. 

 

De är klädda i orangevästar (våren 2008) och finns ute dygnet runt ser det ut som. Deras preliminära uppgift är att plocka fimpar, cigarettpaket samt städning av gator och torg. Resultatet är att Moskva är väldigt ren ur just denna synpunkt.

 

Stadstrafik

 

Med all ära funkar den perfekt enligt mig. Och dessutom billigt. Jag handlade inte månadskort, rabattkort osv utan betalade direkt för engångsbiljetter både på tunnelbanan och bussar. Man handlar magnetkortet som laddas antingen med en resa eller fler. Med hjälp av kortet kan man passera spärret som öppnar vägen till elevatorn i tunnelbannan eller in i busssalongen.

 

Att åka genom hela utan att stiga av som enligt mina beräkningar är större än Skåne kostade 19 rubler (1 euro=35 rubler) i april 2009 med tunnelbannan och 25 rubler med buss. Det är väldigt billigt just om man tänker på att dessa kommer väldigt ofta utan förseningar (problemet finns nästan inte i Moskva enligt kusinen då livet i den enorma staden riskerar att bli paraliserad vid störningar i kollektivtrafiken).

 

Pensionärer och andra utsatta grupper åker helt gratis.   

 

Äta ute

 

Helt ärligt så vågade jag inte äta någon annanstans än på McDonalds. Här måste jag berätta om två saker som slog mig helt. För det första så är McDonalds status är mycket högre i Moskva än Väst. Det är uppenbart. Därför kallar de stället för restaurang.

 

När jag åt på den McDonalds som ligger utanför parlamentet så var den väldigt ren och hade en kaffeshop inneliggande i restaurangen av typ Expressohaus. Väldigt hög standard, personalen som springer runt och hämtar brickor, väldigt rena toaletter.

 

Matkvalitén på McDonalds är väsentligt högre än i exempelvis Sverige eller Danmark. Hamburgare smakar snarare hemlagade köttbullar än fastfood. Samma sak gäller även pommes.

 

Den andra saken är att prisläget är mycket högre på McDonalds än i Sverige. När jag ville beställa en Big&Tasty plusmeny så tog jag redo på att de inte hade några utan man fick beställa allting lös. Då betalade jag 86 svenska kronor för kalaset. I Sverige hade detta kostat runt 70 kronor vid samma tidpunkt.

 

Säkerheten på offentliga platser

 

Polisen och andra säkerhetstjänster vaktar över staden 24/7. Polisiär närvaro känns överallt - trafikpolisen står vid varenda korsning känns det som. Polisbilar patrullerar gator, polispatruller håller en öga över uteställen. Polismännen står vid tunnelbanan och vaktar över passerande passagerare. Vissa unga män blir tillfrågade legitimation och måste visa upp väskor. Påverkade personer isoleras på plats.

Skicka gärna in dina reseerfarenheter i Ryssland till , vi är mycket tacksama för din insats och publicerar din reseberättelse så fort vi har granskat den. 

Russia Online Crew   Sidan uppdateras löpande!Russia Online.SE 2009 sidan kan tyvärr inte visas fullständigt av Mozzilla Firefox

Dela med denna sida på facebook                                                     

 

 

Russia Online . se

den självklara webresursen

för dig som har Ryssland i

åtanke