"Transsibirska järnvägen - resan bakåt i tiden" av Martin P.

Skickad in den 24 mars 2010

Reseberättelsen omfattar en tågresa från Moskva med tåg via den Transsibirska järnvägen genom Ryssland år 2008

 

Förberedelser 

 

 

Jag har alltid varit intresserad av att resa genom världens längsta järnväg som går via flera kontinenter.  Det passeras minst sex tidszoner såsom låglandet i Östra Europa, Uralbergen, västra Sibiriens skogsklädda terräng, tajgan, Bajkalsjön samt hundratals större och mindre städer.

 

Innan resan läste jag på en del främst på Internet då folk inom just min bekantkrets har inte gjort liknande resor.


Det som spelar roll är vilket tåg man åker med. Standarden på de olika tågen varierar en del, vilket beror i ett stort mån på att trafiken är privatiserad i nuläget och att olika bolag håller olika standard. De lite bättre tågen brukar vara markerade med beteckningen "firmenniy" vilket betyder att de håller en "busieness standard". Dessutom kan man använda priset som en viss indikation. Desto mer man betalar desto mer får man. 

 

Om man tar den sträcka som brukas oftast av svenskar, dvs Moskva - Perm så finns det ett kvalitativt bolag som heter "Kama" som enbart kör med nya vagnar, hyfsad bra städning mm. Däremot med de billigaste bolagen kan samma resa kosta en tredjedel så billigare, men det är det knappast värt det då servisen håller en riktid "öststatsnivå".

Oavsett hur man tänkt åka så skall man skaffa sin biljett på förhand via en bra resebyrå. Däremot om man köper resan i Sverige kostar det mer.

 

För dem som planerar resan med Transsibiriska rekommenderar jag starkt en ca 7 minuters lång film om hur resan kan gå till. Filmen på länken är ett gemensamt projekt av den ryska motsvarigheten av SJ - Ryska järnvägar samt Google.  Filmen är på engelska.

 

Visum till Ryssland

Visumet kostar ungefär 600-700 kr om man köper via turistfirma. Att ordna det själv kan bli ganska krångligt. Först måste man få en "voucher" skickad eller faxad till sig som styrker att man ska besöka Ryssland, så först och främst måste man  boka boendet då man ska även ange vilken adress man ska bo på. Det är också viktigt att kolla upp om hotellet har en s k visumservice innan man börjar fylla i blanketter.

Dessutom ska visumet aktiveras efter ankomsten. Billiga alternativ kan gå ut på att man ofta ordna vouchers mot en avgift på ungefär 30 USD. Denna avgift ska betalas i förväg. När boendet är ordnat och man fått sin voucher återstår bara att fylla i lite blanketter på ambassaden eller konulatet. Prisskillnaden för att ordna visument själv blir dock inte så stor mot resebolagen. Högsäsongen för resan är förstås sommaren då man har semester i Sverige kan det bli väldigt varmt i Ryssland och det är inte säkert att man har AC på tåget. Därför valde jag hösten.

Under en tid skulle man växla till dollar innan avresan till Ryssland sades det men under min resa märkte jag att det var rubler som eftertraktades mest. Under inresan till såväl Mongoliet som Kina måste man ha dessa länders respektive valutor för att få lov att handla i restaurangvagnen.

Tågresan via «Транссиб» vilket är Transsibiriska på ryska

Jag hade turen att ha en grupp med svenskar i samma tåg. Kupén var trång men ändå ganska mysig. Vi firade vår resa med att dricka vodka under hela resan. Man hade ju inte så mycket att göra annat. Naturen var inte så speciellt varierande. För det mesta såg man stora, platta slätter och mängder av träd då man tittade ut genom fönstret. Då och då passerade man byar/städer som inte såg speciellt modernt ut.

Maten på tåget var faktiskt bra. Det fanns en restaurangvagn med lite all möjlig mat. Varje tågstopp spenderades med att handla på pärronger. Det stod alltid en mängd ryska äldre kvinnor som försökte sälja allt möjligt men det mesta handlade dock om man. Bland annat kunde man köpa en hel, rökt fisk om man kännde sig sugen. Samtidigt handlade man mycket 13,5 procentig öl i 3-liters plastflaskor. Det var som sagt ett härligt gäng svenskar på tåget och man roade sig med dricka och rysk mat.

Höjdpunkten på resan var den enorma Bajkalsjön som ligger mitt i Sibirien. Bajkal är världens största sötvatten sjö. Landskapet var fantastiskt vackert. Den magiska naturen gjorde att man ville stanna minst en vecka till och ta bilder samt hyra en båt och ta längre fisketurer.

  

Irkutsk

 

Irkutsk som är Bajkalens närmaste stad ligger ca 5 mil från sjön. Trots att orten är en av Sibiriens största känns det så som om man hade kommit minst 100 år tillbaka i tiden. Ett stort antal förfallna virkeshus i kombination med slitna fasader på tegelhus gör till levande museum på hur Ryssland antagligen såg ut i början av 1900-talet. Arkitekturen är en härlig blandning mellan orientalisk, rysk samt barocco såsom tågstationen på bilden ovan. Befolkningen är jättetrevlig och maten är god.

 

 

Till exempel den superexklusiva fisken omyl, омуль på ryska kan åtnjutas på restauranger till ett rimligt pris. Det finns även andra fiskearter som finns i stort sätt enbart där i Bajkal. Under en förutsättning att man gillar fisk, förstås. Levande fiskar kan även betraktas i ett antal stora akvarium som finns belägna i staden. Trakterna är som skapade för ekoturister med sin mängd av ekologiska sevärdigheter.

 

Kina

 

På andra sidan av gränsen, i Kina har den ekonomiska utvecklingen gjort att man kommer till framtiden liksåm. Man förvånas över skillnaderna mellan dessa två länder. Det är värt att tilllägga att Mongoliet har jag missat  nästan helt då man var lite trött efter alla förfriskningar. Den ryska Sibirien står för den arkaiska livsstilen med trähus, den långsamma tempon i vardagen, närheten till naturen. Kina är däremot rena motsatsen.

 

 

Det är synd att systemkameran har lagt av vid inresan till Kina och där fick jag ta bilder med mobilen vilket var mindre bra. Man hade kunnat säkert skriva en hel bok om resan. Hoppas verkligen att bildreportaget gav lite inblick i resan.

 

Läs mer om svenskarnas reseerfarenheter nedan, meningarna är länkade

         

 

"En annorlunda upplevelse därborta..." av Alexander M., studerande 24 år. Skickad in den 26 feb 2009

 

"Förhandlingar i Moskva" av Kurt C., projektledare 38 år. Skickad in den 9 mars 2009

  

"Da, Njet och Spasibo” av Frida J., studerande 22 år.  Skickad in den 2 april 2009

"Sochi - en stad i förändring" av Mika W., dataingenjör 33 år. Skickad in den 6 april 2009

"Bilsemestern i Ryssland" av Nisse S.,     systemvetare, 42 år. Skickad in den 15 oktober 2009

"Sankt Petersburg - Shopping i en storstad i Östeuropa nära Stockholm" av Peter I., Skickad in den 15 augusti 2010

 

Tveka inte och skicka gärna in dina reseerfarenheter i Ryssland till , vi är mycket tacksamma för din insats och publicerar reseberättelsen så fort vi har granskat den. 

Russia Online Crew   Sidan uppdateras löpande! bra hemsida om rysslandRussia Online.SE 2011 sidan kan tyvärr inte visas fullständigt av Mozzilla Firefox

Dela med denna sida på facebook                                                     

 

 

Russia Online . se

den självklara webresursen

för dig som har Ryssland i

åtanke