"Sochi - en stad i förändring" av Mika W.,     dataingenör 33 år.

Skickad in den 6 april 2009

Reseberättelsen omfattar ett besök i den år 2004

 

Staden

 

Staden befinner sig i förändring. Det gamla mot det nya, öst mot väst... Regionen är inte alls lika expansiv som under Sovjetunionen. Den minskande befolkningen är en del av det. Men samtidigt går det inte att missa att det byggs på många platser. Det har sin orsak i trångboddhet. De som har möjlighet försöker skaffa bättre boende, vilket är inte så överraskande. Ordet stadsplanering finns inte i deras vokabulär.

 

De flesta nybyggnationer är groteska. Jag förstår att de har en annan arkitekturstil men man är inte konsekvent på något sätt – man bygger hur som helst var som helst. Gamla trähus står vägg mot vägg mot nya höghus. Dessutom försöker varje markägare avgränsa sitt område med ett högt staket. Vid havet och en bit från centrum kan man se enorma villor, en del av dem är riktiga slott, som reser sig bakom betongmurar! Zlatans villa är visserligen pampig men den är ingenting i jämförelse med dessa. Det syns att man försöker restaurera gamla byggnader i centrum. De är riktigt fina men det känns som om det förfaller snabbare än restaureras. En annan rolig grej är att dom flesta restauranger lägger sina egna stenplattor mellan bilvägen och restaurangen, vilket leder till att trottoaren i en hel kvarter består av olika plattor både i färg och form. Hur än man ser på allt detta, tycker jag att staden har sin egen lilla charm. Det finns stora parker, fina alléer. Staden är ändå harmonisk.

 

Restauranger

 

Under min vistelse har jag besökt att antal restauranger. Det första jag reagerade på var att menyn som regel består av så där 20(!) varmrätter. Man kan lätt få för sig att de kan servera mat från världens alla hörn, allt från falafel till alla möjliga havsläckerheter. I praktiken är det långt ifrån det. Oftast är det så att några rätter inte kan lagas för att restaurangen inte har alla nödvändiga råvaror. Bra tips är att gå den enkla vägen – att fråga vad som finns. Generellt sätt är maten klart godkänd även om du inte alltid vet vad du får.

 

Den amerikanska kulturen av fast food uppskattas inte av befolkningen, de föredrar istället att laga maten ordentligt. När det gäller dryck avråder jag starkt från alla viner, speciellt om du bara vill ha ett glas. Anledningen är att även de dyra vinera servaras glasvis vilket innebär att en öppnad flaska kan stå i värmen hur länge som helst. Man bör även vara försiktig med billiga whiskysorter, finns stor risk att varan är ej äkta. Nationaldryck är vodka. Av tradition mätts volymen i ml. Vodka kan beställas i olika volymer från 50 ml till en hel falska. Vodka är också av varierande kvalitet, jag rekommenderar att satsa på den som ligger i övre medelklassen för att vara på den säkra sidan.

 

En viktig jämförelse med Sverige är att alkohol på vanliga restauranger säljs inte till ett sjukt överpris utan priset ligger på en 'demokratisk' nivå som är marginellt högre än den i affären. De riktiga ölkännare kommer inte att ha tråkigt för att det finns ett antal lokala bryggerier som håller hög standard.

 

Alkoholkulturen

 

Jag tror att alla vet hur det ser ut på stan i Sverige en vanlig sommardag natten mellan fredag och lördag. Fint klädda män som måste få hjälp av byggnadsfasader för att inte bli bästis med trottoaren och eventuellt spy på sina skor. Kvinnor som tappar uppfattning om verkligheten och inte kan formulera en enda mening. Sådant finns inte i Sochi (kanske med undantag för några storhelger). Den missvisande statistiken över hur mycket ryssar häller i sig är totalt irrelevant för mig som turist! Det jag kunde lägga märke till är att hur folk uppför sig på fester och vid utgång.

 

Jag blev förvånad att de flesta håller masken, speciellt tjejer som i praktiken blir nästan aldrig fulla! Det är inte acceptabelt för en dam att bli full. Till skillnad från svenskar dricker inte ryssar på helger som om det var det sista tillfället i livet. Å andra sidan ryssar är inga nykterister på vardagar. Inställningen till alkoholen är liberal, man kan dricka stark öl till lunch, som ett exempel.

 

Man behöver inte förklara sig om man på en tisdag går på stan med en påse fylld med klingande flaskor och stöter på en bekant eller arbetskollega. Det är som det är bara! Jag kan tänka mig att många är beroende men det är ett annat ämne. Under min vistelse var jag ute sent på stan både fredag och lördag. Det var skönt att slippa åskåda den svenska fyllan!

 

Slutord

 

Idag Sochi är inte den kurort som den var för 15-20 år sedan då det fanns så många besökare att man inte kunde sätta ner foten på stranden utan att trampa på någon solande person. Turkiet, som erbjuder bättre semester till lägre pris, har konkurrerat ut Sochi för länge sen. Om du vill uppleva det 'moderna, utvecklade och bli serverad på silverfat' åk till Medelhavet eller  Dubai! Sochi är en destination för dig som är modig, som söker äventyr och gillar kontraster!  Det blir inte lika bekvämt med det är just där hela tjusningen ligger med såna platser. Du får uppleva en resa tillbaka i tiden – minst 15 år!

Skicka gärna in dina reseerfarenheter i Ryssland till , vi är mycket tacksama för din insats och publicerar din reseberättelse så fort vi har granskat den. 

Russia Online Crew   Sidan uppdateras löpande!Russia Online.SE 2009 sidan kan tyvärr inte visas fullständigt av Mozzilla Firefox

Dela med denna sida på facebook                                                     

 

 

Russia Online . se

den självklara webresursen

för dig som har Ryssland i

åtanke