"Bilsemestern i Ryssland" av Nisse S.,     systemvetare, 42 år.

Skickad in den 15 okt 2009

Reseberättelsen omfattar en bilresa från Sthlm till den ryska huvudstaden år 2009

 

"Motorvägen" Lettland-Moskva

 

Resan  gick via färjan till Riga och sedan 100 mils körning till ryska huvudstaden. Vägarna i Lettland och Ryssland håller definitivt inte svensk standard. De är bitvis i mycket dåligt skick, det guppar och smäller så att man ibland tror att hjulen ska lossna. Man har satsat enormt på att förbättra vägarna de senaste åren så det finns många sträckor med nya fina motorvägar men tyvärr även kvar en del riktigt dåliga bitar.På några avsitt pågick vägarbeten men detta gjorde bara saken värre, max 40 km/h på usel grusväg. Dock, ju närmare Moskva man kommer ju bättre väg och sista 10 milen är motorväg. Största delen av vägen går genom ren ödemark och utan trafik.

 

Vi övernattade aldrig på vägen utan sträckkörde Riga - Moskva och väl där så bor vi hos min frus föräldrar. Det finns motell längs de större vägarna i Ryssland. Vissa äldre som inte ser så lockande ut min vissa är nybyggda och ser helt ok ut. Har troligen samma standard som här hemma men allt är dyrt i Ryssland.

 

Checkpoints mellan Lettland och Ryssland

 

Ett problem är även att passera gränsen mellan Lettland och Ryssland. Kön när vi kom dit var 4 km lång och ca tre dygn för lastbilar och ett par hundra meter och ungefär 16 timmar för personbilar. Men eftersom vi hade vår lilla dotter, 8 månader, så släppte alla förbi oss så att vi kom först i kön. De flesta som köar är letter som åker över för att tanka billigt på ryska sidan. Trots vänligt bemötande från alla gjorde byråkratin och dubbla kontroller (en på var sida om gränsen) att det ändå tog oss 3 timmar att komma förbi.

 

ra i Moskva

 

Vad det gäller Moskva så skiljer det sig inte från att köra i någon annan stor stad. I Moskva är trafiken intensiv. Det kan vid vissa tider vara mycket tät trafik men undviker man rusningstid så flyter det fint. Vi hade bilen parkerad på vanlig parkering i ett hyreshusområde under de tre veckor vi var i Moskva och det kändes både lugnt och tryggt. De har en ringled med åtta filer i varje riktning i huvudstaden. Vid högtrafik står det helt still i samtliga körfält...

 

Det fanns ett flertal minst lika fina och finare bilar på parkeringen hos svärmorn som våran jeep. Nya stora SUV:ar är inget ovanligt i denna stad, och ju större desto bättre. Jag konstaterade dock att nästan alla är med bensinmotor. Bränslet är billigt (bensin ca. 4 kr/l och diesel 4,50 kr/l) så det är bara att gasa på.

 

Jag har tidigare varit i Moskva ett flertal gånger och då alltid med flyg. Den här gången ville vi prova att ta bilen, dels för att kunna få med oss mer bagage (barnvagn m.m.) och dels för att det blev en annan typ av resa och dels för att vi tror att det är lättare för vår dotter att åka bil än att flyga. Det är tänkbart att det blir flyg nästa gång, eller så tar vi bilen igen. Vi funderar på att åka bil via Tallin och Sankt Petersburg till Moskva nästa år, vi får se.  

 

Ratfyllan och trafikpolisen

 

Vad det gäller alkohol och bilkörning så är det inget jag sett något av i Ryssland men säkert förekommer det, där som här. Jag tror dock att problemet är betydligt mindre än vad många av oss här tror. Promillegränserna är låga, böterna höga och det finns poliser i varje by och gathörn i Ryssland. Jag känner mig trygg i Ryssland men var som sagt mest i Moskva. Hur det är i mindre städer eller ute på landsbygden kan jag inte svara på. Moskva är nog en av de säkraste städerna att vara i, inte minst pga mängden beväpnade poliser och vakter överallt. Att kunna ryska är en klar fördel om man ska åka dit även om man klarar sig hyfsat med engelska om man är i turistområden 

 

Allmänna resonemang

 

Jag tror att många i Sverige har en felaktig och föråldrad bild av hur livet är i ryssland och hur ryssar har det. Många svenskar tycker tom att det är mer eller mindre livsfarligt, eller i alla fall dumdristigt, att åka till Moskva med bil som jag gjort utan problem. Eftersom jag varit i landet ett flertal gånger de senaste åren har jag en annan bild av läget. Att de flesta med pengar bor i storstäderna och att inkomsterna är lägre för dem som bor i glesbygd hävdar jag gäller både här och där.

 

Naturligtvis finns det alltid enstaka undantag som bekräftar regeln. De ryssar som jag träffat lever, bor och konsumerar på samma nivå och sätt som vi i Sverige. Dock är det nog så att de som har det allra sämst där har det värre än motsvarande personer i Sverige. Det sociala skyddsnätet är inte lika generöst, men vad kan man begära i ett land med 13 procent platt skatt?          

Skicka gärna in dina reseerfarenheter i Ryssland till , vi är mycket tacksama för din insats och publicerar din reseberättelse så fort vi har granskat den. 

Russia Online Crew   Sidan uppdateras löpande!Russia Online.SE 2009 sidan kan tyvärr inte visas fullständigt av Mozzilla Firefox

Dela med denna sida på facebook                                                     

 

 

Russia Online . se

den självklara webresursen

för dig som har Ryssland i

åtanke